Fotoalbum

Dit is het uitzicht over de oorspronkelijke Rottige Meente vanuit de vogelkijkhut. De plassen zijn pas rond 1930 ontstaan door vervening

De Scheene met links een opslagplaats voor turf

Winter in de Rottige meente. Het vroer toen bijna 20 graden

De kunstenaar Dirk Kerst Koopman in zijn huisje.

Dirk Kerst Koopmans voor zijn huisje bij De Scheene

Het Ale Bakkersbroggien in de Kerkeweg is vier meter breed , omdat anders de veenmachine er niet door kon. Als dat moest werd het dek verwijderd. Door de hoogte van de brug konden turfbokken er met hun lading wel onderdoor varen. Ale Bakker woonde in het huis bij de brug. Hij was rietdekker van ber

De naam Brugweg+ zal ongetwijfeld zijn ingegeven door de 31 bruggetjes en draaien die men toen in Nijetrijne vond. Het dorp werd niet voor niets Klein Giethoorn genoemd.

Huisje langs De Scheene. In het hokje van de brug lagen stenen. Daardoor kon men de brug gemakkelijker optillen en draaien.

Op de achtergrond molen de Rietvink.

Het Wiede van De Lende

De Sas

Deel van De Sas. Dit was een keersluis, wat wil zeggen dat er deuren in zaten die bij hoog water gesloten werden. Schippers waren hier niet blij mee, omdat het voor veel oponthoud zorgde.

Loopbruggetje in de Helomapolder.

Bordje nog altijd aanwezig.

Het oude huisje van Geert Gooijer met rechts de molen die nu De Gooijer heet.

Onschuldige slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog

De oude Lendedijk, die al honderden jaren oud is. Geert Lantiga noemt de dijk een aardkundig monument.

Het sluisje van de Helomapolder. Hierlangs zijn duizenden pramen met turf langs gevaren. De bekende kunstschilder Rinny Siemonsma mocht hier heel graag vertoeven. Nu sta ik er op.

Beste mensen

Hoewel ik niet fantiek bezig ben deze website wekelijks up-to-date te houden, blijkt er toch behoefte aan te bestaan, gezien de al meer dan 21000 bezoekers per 14 november 2017.  Ik beloof u dan ook plechtig dat ik vanaf heden zal proberen maandelijks de website aan te passen. Dit betekent niet dat ik alle berichten die ouder zijn dan een maand er af gooi. Er zijn namelijk ook in de maanden daar voor dingen in gang gezet die ook nu nog de moeite waard zijn om te weten.

Na het grote succes op 7 oktober 2016 hebben Kim Linse van hotel-restaurant Lunia en ik besloten er een jaarlijkse traditie van te maken. Onder de noemer Lunia Literama (met een gastronomisch banquet) las Ronald voor, vertelde, beschreef en dineerde hij. Dit jaar hadden we Bart Chabot in gedachten, maar omdat Bart in december aan zijn hart geopereerd moet worden ging dat niet door. Toch probeeren we dit winterseizoen nog een bekende schrijer naar Oldeberkoop te halen. We houden u op de hoogte.

Verder hebben we natuurlijk onze traditionele kertstwandeling met kerstverhaal op 25 december: De Kerstwandeling onder begeleiding van Karst Berkenbosch. Een wandeling van 9-10 km, met een onderbreking voor koffie, kerststol en een prachtig kerstverhaal door mij geschreven en voorgedragen! Vertrek Lunia 10.00, retour ongeveer 13.30uur, € 5,00 pp

Mocht u liever gaan fietsen dan kan dat: Heb in 2015 vier cultuurhistorische fietstochten gemaakt vanuit Lunia: De Kolonieroute richting Frederiksoord, de Dorpenroute richting Zorgvlied, De Wijkenroute richting  Beetsterzwaag en de Woud- en Lenderoute via Oranjewooud en Wolvega. De routes kosten €2,50 en zijn bij Lunia te verkrijgen.

 

Wilt u liever met de auto een tocht maken dan hebben we sinds kort een prachtige roue door Ooststellingwerf liggen. Deze route is gemaakt in het kader van 500 jaar ooststellingwerf en gaat langs alle dorpen van de gemeente. Het is een auto-puzzeltocht, waarbij u onderweg een antal vragen moet beantwoorden. Te bevragen bij Lunia.

Hieronder een paar foto's van de Rottige Meente en Nijetrijne.  Het zijn recente en oude foto's (die ik heb gekregen). 

En omdat er veel vraag naar is heb ik ook alle foto's die Nadine de Ruiter van het theaterspektakel Berkoop vol Vuur heeft gemaakt (op 4 t/m 8 oktober 2017) hier ook maar neer gezet.